Dünya piyasalarında kömür fiyatlarının astronomik yükselişi nedeniyle ilimizde “üretim” tartışmaları da yeniden hız kazandı.
TTK’nın tarihinin en düşük üretimi nedeniyle eleştirildiği günümüzde, rödövans işletmelerinin dörtte bir işçi ile TTK’nın bir yıllık üretimine eşdeğer kömür üretmesi kafaları karıştırdı.
TTK ve rödövans işletmelerinin yıllık üretim rakamlarına göre TTK YAKLAŞIK 8 bin işçi ile yaklaşık 800 bin ton üretim yaparken, rödövans işletmeleri ise 2 bin işçi ile aynı ölçüde, yıllık yaklaşık 800 bin ton kömür üretti.
Rödövans işletmelerinin yıl sonuna kadar 100 bin ton daha kömür üretimi gerçekleştireceği bildiriliyor.TTK ile rödövans işletmelerinin işçi ve üretim kıyaslamasını yapan ilgililer ise, özel kömür işletmelerinin ton başına ödediği rödövans ücretlerinin düşürülmesi halinde üretimlerinin çok daha artacağı, TTK’nın üretim zafiyetinin ise mutlaka tartışılması gerektiğini ifade ediyor.
(67 MERCEK)